Rösta i valet

Vikten av att rösta i valet 2018

Rösta. Att rösta är ett ord som är känslomässigt och många gånger socialt laddat. Att rösta i valet kan verka som en självklarhet för många medan andra anser att det är tråkigt eller slöseri på tid att rösta i valet. Faktum är att din frihet att rösta i valet är ett privilegium som är få förunnat. I Sverige har alla som är svenska medborgare och över 18 år rätt att rösta i valet. Dessa kriterier är betydligt lägre än kriterier för att rösta i valet i andra länder. Att rösta i valet ÄR en mänsklig rättighet och därmed ingenting som bör kastas bort på grund av ointresse.

Så - måste man rösta i valet? Det mycket enkla svaret? Ja. Varför? För att det faktiskt gör skillnad. Faktum är att politik styr både vårt land och många länder därtill oavsett om vi är med och integrerar med den eller inte. Politik finns runt om oss hela tiden oavsett om vi väljer att ta den till oss eller stöta den ifrån oss. Att just du, oavsett kön, bakgrund och klasstillhörighet får rösta i valet i Sverige är ett kvitto på demokratisk framgång i vårt land. Att rösta i valet innebär att du stöttar politiken som bedrivs i Sverige. Den politik som faktiskt är väsentlig för att kunna driva vårt land framåt. Rösta i valet om du vill bidra till att bekämpa fattigdom, tackla rådande miljöhot, utveckla den svenska utbildningen och välfärden, säkerställa en fredligare värld samt etablera fredliga och stabila relationer mellan Sverige och andra länder. När man lägger fram det på så vis känns det väl som en självklarhet att rösta i valet, eller hur?

Att rösta i Sverige är dessutom enkelt. Vi lever alla i ett tryggt land med lättåtkomlig kunskap, vallokaler som är lättillgängliga för alla oavsett vart i landet man är bosatt, vi har en grundläggande (gratis!) utbildning som hjälper oss att förstå oss på omvärlden, dess politik och dess brister samt vikten av att göra sin röst hörd i samhället, exempelvis genom att rösta i valet, samt en rad andra olika kanaler såsom sociala medier, ocensurerade dagstidningar, nyhetsrapporteringar, radioprogram osv. Överallt i vårt svenska samhälle finns information och fakta som är lätt att ta till sig av och som alla borde nyttja i form av att rösta i valet. Det kan verka som en självklarhet att i sitt vardagliga liv stöta på alla dessa former av information men faktum är att det är mer ett undantag än en regel om man jämför med många andra länder i världen. Så genom att rösta i valet 2018 visar du inte bara respekt gentemot dig själv och dina medmänniskor, utan också mot ditt land Sverige och alla andra länder där människor bara drömmer om den frihet vi svenskar har här och nu idag.

Vet du vad du ska rösta på i valet 2018? - Annars hjälper vi dig!