Rösta med BankID

Rösta med BankID - elektronik i framkant i det kommande valet!

Inför valet 2018 kommer det vara möjligt att rösta med BankID. Att rösta med BankID innebär inte bara att elektroniken utvecklas och därmed underlättar för många människor utan det bär även med sig ytterligare fördelar. Den främsta fördelen man ser när man väljer att lansera möjligheten att rösta med BankID är ett högre valdeltagande. Fler människor kommer ta sig tiden att rösta med BankID eftersom det går att göra oavsett vart man befinner sig i landet. Dessutom underlättar det rejält för människor som av olika skäl inte överhuvudtaget kan ta sig till vallokalerna, exempelvis på grund av hälsoproblematik. Att rösta med BankID innebär också en positiv inverkan på miljön eftersom användandet av papper minskar drastiskt. I och med att man sparar in på papper som i sig är en miljöbov, i kombination med att färre människor måste sätta sig i bilen för att ta sig till vallokalen innebär det att du kan påverka miljön bara genom att rösta med BankID.

Att rösta med BankID är ett väl beprövat och säkert sätt att delta i det kommande valet. Även om det inte är beprövat i just detta sammanhang så har olika typer av ärenden via myndigheter gått att utföra via BankID en längre tid. Att det inte tidigare gått att rösta med BankID är näst intill en gåta. Att öppna upp för en elektronisk möjlighet att rösta med BankID är en problemlösare som bara leder till det bättre. För varför ska vi inte kunna rösta med BankID när vi kan deklarera, sköta bankärenden, skicka signerade dokument eller utföra andra ärenden hos myndigheter via BankID?

Givetvis kommer inte möjligheten att rösta med BankID utesluta möjligheten att rösta precis som vanligt, via blankett i en vallokal på valdagen. Men genom att införa möjligheten att rösta med BankID förenklar man hela valprocessen betydligt. Färre människor måste rekryteras till att arbeta med valet, färre skolor och anläggningar måste hålla öppet speciellt för valdeltagandet och så det viktigaste av allt - färre människor slipper sätta sig i sina bilar vilket är den absolut största vinsten med att rösta med BankID. Dessutom minskar riskerna som påverkas av den mänskliga faktorn om man röstar med BankID. Detta innebär alltså att det skulle förekomma mindre valfusk och färre misstag i allmänhet. Att rösta med BankID innebär alltså både ett säkrare valdeltagande men också ett säkrare valresultat! En situation som alla vinner på i slutändan helt enkelt.